Donacija za kupovinu krava porodici Čukanić iz Velike Hoče, KiM

27.09.2018.

U selu Velika Hoča kod Orahovca 25 septembra 2018 godine su opljačkane četiri srpske porodice. Ukradana su četiri grla stoke i dva automobila od kojih je jedan pronađen u blizini sela.

Branko Čukanić u štali je imao kravu i pet svinja. Lopovi su kravu odveli, a svinje ostavili. Branko kaže da je saznanje da su ostali bez krave najteže prihvatio njegov četvorogodišnji sin Damjan. Čukanići ne očekuju da će lopovi biti otkriveni, jer su se pljačke događale i ranije i do danas nije ništa rasvetljeno.

Nemamo zaštitu ni od koga, države, ni od Vlade Kosova, ni od Vlade Srbije ni od koga. Na nama se vrše eksperimenti raznorazni, sve zbog politike, a mi seljaci stradamo. Evo sad otišla krava, sutra može… ne daj bože da sam izašao tu da sam ih presreo oni bi mene ubili. Moja sreća što nisam izašao. Ti lopovi bez oružja nisu došli“, rekao je za Čukanić.

Velika Hoča je jedno od najstarijih srpskih mesta u ovom delu Kosova. Pre rata je bila najpoznatija po proizvodnji dobrog vina i bogatoj kulturnoj baštini. U poslednjih 20 godina ovo mesto, kao i Orahovac, koji se nalazi dva kilometra odatle, poznati su i po ubistvima i otmicama Srba, koje su u ovom kraju počele još pre 1999. godine. Pre rata u Velikoj Hoči je živelo oko 1.500 Srba, a danas ih je trostruko manje.

Eparhija raško-prizrenska najoštrije je osudila četiri krađe koje su se dogodile početkom nedelje u Velikoj Hoči nadomak Orahovca. Ova eparhija je apelovala na Kosovsku policiju da zaštiti Srbe.

Veliku Hoču je juče posetio i iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić. On je razgovarao sa Brankom Čukarićem kojem je ukradena krava.

„Svojevremeno tu kravu mu je obezbedio manastir Visoki Dečani i potrudićemo se da sa svojim prijatelјima dobrotvorima Branku, koji ima tri sina (od 16, 15 i 3 godine) obezbedimo kravu od koje živi porodica“ – poručio je otac Sava posle razgovora sa glavom porodice Čukarić.

I Eparhija raško-prizrenska je u svom saopštenju pozvala dobročinitelje da pomognu Čukariću i ostalim Srbima na prostoru Metohije, objavivši i kontakt, odnosno imejl adresu oca Isaije (isaijadecani@gmail.com) koji je zadužen za humanitarni rad manastira Visoki Dečani.

Manastir Visoki Dečani svojim humanitarnim radom pokriva većinom prostor Metohije, a otac Isaija zajedno sa dečanskom bratijom redovno obilazi metohijska sela, te dobro poznaje potrebe ljudi čijim je stanovnicima manastir u više navrata pomagao, podsećaju iz raško-prizrenske eparhije.

Udruženje gradjana Vrlina je za potrebu kupovine dve krave obezbedilo sredstva u iznosu od 3.000 eura koja su uplaćena na račun manastira Visoki Dečani.