XXIV TAKMIČENJE U BESEDNIŠTVU STUDENATA PRAVNOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU

28.01.2018.

Dana 27. januara 2018. godine u amfiteatru „Radomir D. Lukić“ na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održano je XXIV Takmičenje u besedništvu studenata ovog fakulteta.

Udruženje gradjana „VRLINA“ je drugu godinu za redom učestvovala u svojstvu sponzora takmičenja.

Puna tri sata amfiteatrom Pravnog fakulteta odjekivali su stavovi o slobodi, pravdi, očekivanjima, idealima, moralu. Učesnici su stavom, samopouzdanjem i odličnim oratorskim sposobnostima oduševili prisutne, a njihove besede ispraćene su burnim aplauzima.

 

Pored studenata takmičenju su kao gosti prisustvovali i predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva pravde, Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Advokatske komore Srbije, Advokatske komore Beograda, mnogobrojne sudije, tužioci, advokati, profesori i druge ugledne ličnosti iz sveta nauke, umetnosti i politike.

12 takmičara se nadmetalo u 2 kategorije:

– Slobodna tema – takmičari sami biraju temu o kojoj govore

– Zadata tema – takmičari temu dobijaju prilikom prijavljivanja za takmičenje. Ove godine zadate teme su bile: „Ab Iove principium (Počni od najvažnijeg)“, „Znanje i pravda govore dok neznanje i nepravda urliču“ (Arturo Graf) i „Čemu živeti ovaj život kada niko iz njega nije izašao živ“ (Breht).

Takmičare je ocenjivao žiri u sastavu:

– dr Ljiljana Mrkić-Popović, redovni profesor FDU,

– Nela Kuburović, ministarka pravde,

– Ratomir Rale Damjanović, književnik,

– mr Daniela Blaževska, predavač retorike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju i

– prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta.

Posle dvočasovnog nadmetanja 12 izuzetno kvalitetnih takmičara žiri je proglasio rezultate.

Pobednik u kategoriji „Zadata tema“ je Janko Balšić, student III godine.

Pobednik u kategoriji „Slobodna tema“ je David Vučinić, student III godine.

Nagradu publike je dobio Nikola Nikodinović, student IV godine.

Dobitnik priznanja „Mladi Evropljanin“ koji dodeljuje European Forum Alpbach je Teodora Okuka, student II godine.

– Kada smo počinjali pre četvrt veka bili smo sami, entuzijasti, a sada iz našeg gnezda izrasta mnogo lepih takmičenja širom Srbije, kao što su smotra Duhovnog besedništva i Kraljevsko nacionalno takmičenje u besedništvu – rekao je dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović. – Ovde ćete čuti i ono što volite i što ne volite. Ovo takmičenje pokazuje sposobnost da se dostojanstveno sasluša drugačije mišljenje i ono je svetionik slobodne reči.

Pobednički govor bio je na temu odnosa pojedinca u sistemu. A najboljem govorniku ovo je treće učešće. Odgovornost za sopstvene izbore treba da preuzme pojedinac, da prestanu da svaljuju krivicu na sistem, jer, kako je rekao, „ako je on propao, ne znači da smo propali mi“.

Poruka je da svako treba da uperi prst u sebe, da omete svoje dvorište, pa tek onda da gleda u tuđe!

Zahvaljujemo se advokatskoj kancelariji Borivoja Borojevića koja je finansijski pomogla udruženju gradjana Vrlina da sprovede sponzorstvo u delo.